Cześć Wam! Nazywam się...

Paulina Zaborowska

Biegam Ćwiczę Bloguję!

niedziela, 15 maja 2016

Prosty hummus

  • niedziela, maja 15, 2016
  • by


 Ciecierzyca, czyli główny składnik dzisiejszego przepisu jest doskonałym źródłem białka, żelaza i kwasu foliowego. Zawiera składniki, które wspomagają odchudzanie, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, a niektóre źródła podają, iż działa jak afrodyzjak! Niestety w hummusie na pewno to ostatnie działanie zostanie zakamuflowane przez zapach czosnku, ale walory odżywcze jak najbardziej zachowane :D


Lista zakupów
- 1 puszka ciecierzycy (użyłam Bonduelle 425ml), można też ugotować samodzielnie
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- pietruszka, słodka papryka
- sok z połówki małej cytryny

Krok po kroku
1) Sezam prażymy na suchej patelni do zarumienienia (nie może się spalić, bo hummus wyjdzie gorzki).
2) Przerzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy i blendujemy. Jeśli zostaną pojedyncze ziarna - nie martwcie się, poradzimy sobie z tym później. Jeśli macie słaby sprzęt, możecie użyć gotowej tahini ze sklepu.
3) Do tahini dodajemy sok z cytryny, obrany ząbek czosnku i kmin rzymski. Następnie stopniowo dodajemy ciecierzycę (razem z wodą z puszki) ciągle blendując na gładki krem. Jeśli masa wychodzi za gęsta, możemy dodać jeszcze trochę zimnej wody. Na koniec dekorujemy słodką papryką i listkami świeżej pietruszki.

Zjadamy z papryką, marchewką i rzepą pokrojoną w słupki, albo jako dodatek do pieczywa. Następnego dnia smakuje chyba jeszcze lepiej, przechowywać możemy nawet 5 dni w zamkniętym pojemniku :)

Smacznego!





Zakochana w zdrowym stylu życia wegetarianka. Kochaa aktywność fizyczną. Biega, ćwiczy i od niedawna zaczęła przygodę z siłownią. Wytrwale walczy o swoje marzenia, realizując się każdego dnia

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Paulina Zaborowska
Gdańsk, Polska

Wyślij mi wiadomość